neděle 17. ledna 2010

Stavební zákon

Stavební zákon, zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) přináší komplexní úpravu oblasti stavby a výstavby.

Stavební zákon upravuje uzemní plánování, územní řízení, stavební řízení a následné kolaudační řízení. Kromě toho stavební zákon upravuje řízení o odstranění stavby, stavební dozor, ohlášení stavby a další instituty stavebního práva.

Stavební zákon přináší také některé změny v umisťování, povolování a kolaudaci staveb, které lze nyní umístit také na základě územního souhlasu nebo regulačního plánu. Stavební zákon dále rozvíjí celá řada doprovodných předpisů, zejména vyhlášek, na které zákon odkazuje.

Stavební zákon ke stažení zdarma v aktuálním znění 2010 -  zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

čtvrtek 14. ledna 2010

Nový trestní zákoník

Přidáváme aktuální znění nového trestního zákoníku, zákona č. 40/2009 Sb., v úplném znění. Nový trestní zákoník obsahuje 421 paragrafů. O proti předchozímu kodexu trestního práva, zákonu č. 140/1961 Sb. (trestní zákon), obsahuje nový trestní zákoník podstatné změny v úpravě trestů.

Nový trestní zákoník nově dělí trestné činy na zločiny a přečiny.

Přečiny jsou všechny nedbalostní trestné činy a ty úmyslné trestné činy, na něž trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby do pěti let. 

Zločiny jsou všechny trestné činy, které nejsou podle trestního zákona přečiny; zvlášť závažnými zločiny jsou ty úmyslné trestné činy, na něž trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně deset let.

Zvýšení trestů
Nový trestní zákoník zvyšuje výši trestů u některých trestných činů. Například a týrání zvířat může pachatel nově dostat až 2 roky odnětí svobody, stejně jako za neplacení alimentů. U závažných trestných činů se nejvyšší sazby odnětí svobody vesměs také zvyšují.

Alternativní tresty
Nově trestní zákoník zavádí takzvané alternativní tresty, mezi které zejména patří: domácí vězení, podmíněné propuštění ještě před uplynutím 1/2 trestu.


Aktuální znění trestního zákoníku
trestní zákoník - zákon č. 40/2009 Sb.


 
optimalizace PageRank.cz