pondělí 6. září 2010

Silniční zákon, zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, známý jako silniční zákon upravuje pravidla silničního provozu na pozemních komunikacích a stanoví sankce za jejich porušení. Silniční zákon vymezuje účastníky silničního provozu, stanoví podmínky účasti na provozu na pozemních komunikacích, dále stanoví povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích (silničního provozu). Zákon o provozu na pozemních komunikacích také stanoví povinnosti provozovatele vozidla.

Nejdůležitější část zákona o provozu na pozemních komunikacích se týká pravidel silničního provozu – pravidel provozu na pozemních komunikacích. Tato pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená silničním zákonem jsou součástí zkoušek k udělení řidičského oprávnění. Zákon také stanoví podmínky pro získání a pozbytí řidičského oprávnění, a také podmínky a způsob vydání řidičského oprávnění (řidičák) a mezinárodního řidičáku.

Zavedení bodového systému
Největší změna silničního zákona nastala od 1. 7. 2006 zavedením bodového systému (systém bodového hodnocení), které nastaly dvěma novelami silničního zákona zákony č. 411/2005 Sb. a č. 226/2006 Sb. Bodovým hodnocením se zajišťuje sledování opakovaného páchání přestupků nebo trestných činů, spáchaných porušením vybraných povinností stanovených předpisy o provozu na pozemních komunikacích řidičem motorového vozidla, nebo že se řidič porušování těchto povinností nedopouští.

Zákon č. 361/2000 Sb., stanoví výši pokut za porušení pravidel silničního provozu a způsob jejich vymáhání prostřednictvím působnosti státní správy.

Silniční zákon 2010 v aktuálním znění
Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích - Zákon č. 361/2000 Sb., silniční zákon

Žádné komentáře:

Okomentovat

 
optimalizace PageRank.cz