neděle 5. září 2010

Zákon o DPH 2010, neboli zákon o dani z přidané hodnoty

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, upravuje předmět daně, územní působnost a plátce DPH – daňové subjekty daně z přidané hodnoty. Velmi důležitá část zákona se týká místa plnění daně a to s ohledem na členství České republiky v Evropské unii. Zákon dále stanoví, co jsou zdanitelná plnění, uskutečnění tohoto plnění a daňovou povinnost. Zákon o DPH také stanoví, jaké doklady musí podnikatel vystavovat v souvislosti s DPH. Podrobně se také zabývá daňovými doklady z členských států EU. Zákon o DPH také stanoví způsob a podmínky výpočtu DPH, osvobození od platby DPH s nárokem a bez nároku na vrácení daně, a informace o správě daně v tuzemsku. Zákon o DPH v přílohách obsahuje seznam zboží podléhajícího snížené sazbě daně a seznam služeb, které také podléhají snížené sazbě daně. V poslední příloze najdete seznam uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností a jejich číselné označení pro potřeby platby DPH.

Změny zákona o dani z přidané hodnoty 2010
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty zaznamenal v roce 2010 řad důležitých změn. Těmi nejdůležitějšími je změna sazeb DPH, u základní sazby z 19% na 20% a u snížené sazby DPH z 9% na 10%. Druhá důležitá změna u zákona o DPH souvisí s naším členstvím v Evropské unii.

Zákon o DPH 2010 v aktuálním znění
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (zákon o DPH) ke stažení - Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty

Žádné komentáře:

Okomentovat

 
optimalizace PageRank.cz